Aangepast sporten

Wij geloven in het motto “Normaal wat normaal kan en speciaal wat speciaal moet’ van de gehandicaptensport Nederland. Voor iedereen met uiteenlopende beperkingen is het mogelijk om mee te doen in de reguliere sport en wij stimuleren verenigingen ook om dit mogelijk te maken. Het aangepast sporten wordt zo veel mogelijk geïntegreerd binnen de reguliere sport.

Diverse verenigingen hebben een vorm van aangepast aanbod:

– Lichamelijke beperking
– Verstandelijke beperking
– Auditieve beperking (doof of slechthorend)
– Visuele beperking  (blind of slechtziend)
– Chronische aandoening
– Autisme

Special Heroes

Special Heroes is een sportprogramma waarin de leerling en hun sportwens centraal staan. In samenwerking met lokale sportaanbieders en speciaal onderwijs scholen in de gemeente Ede krijgen deze leerlingen een vaste methodiek waarin kennismakingsactiviteiten worden aangeboden.

Eerst zal dit programma tijdens schooltijd worden aangeboden waarbij leerlingen in een veilige omgeving kunnen kennismaken met de activiteiten en hun aanbieders. Vervolgens worden deze activiteiten naschools verzorgt. Hierna kunnen leerlingen samen met de vakdocent LO en/of de buurtsportcoach naar de sportaanbieder gaan om daarna zelfstandig en structureel de sport te beoefenen.

Op dit moment werken 5 speciaal onderwijs scholen in de gemeente Ede met dit programma.

Contactgegevens
Buurtsportcoach Marieke Pomp

Uniek Sporten

In 2018 is de website van Uniek Sporten gelanceerd.

Op deze website is bijna al het aangepaste sportaanbod te vinden van heel Nederland waaronder ook het aanbod van de gemeente Ede.

Wij zijn sinds 2018 aangesloten bij een samenwerkingsverband tussen verschillende gemeenten om aangepaste sporten in de regio beter op de kaart te zetten.

Dit is ter bevordering van een beter en groter sportaanbod voor mensen met een handicap en meer aandacht voor gehandicaptensport in onze regio, met als doel om sport voor iedereen met een handicap zo structureel mogelijk te maken. Ook ondersteunen we de sportaanbieders die gehandicaptensport willen aanbieden, en helpen wij mensen met een handicap om de juiste sport te vinden. Dit doen we per individu en door middel van het opzetten van sportdagen. Zo brengen we sporters en sportaanbieders met elkaar in contact.

Contactgegevens
Buurtsportcoach Marieke Pomp

 

 

Gecombineerde Leefstijl Interventies

Vanaf 1 januari 2019 wordt hulp bij afvallen vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Deze vergoeding is bedoeld voor mensen met gezondheidsrisico’s welke zijn ontstaan door overgewicht. Tijdens de deelname aan een gecombineerde leefstijl interventie (GLI) leer je om gezonder te eten, meer te bewegen en je leefstijl aan te passen.

In 2019 zullen wij in samenwerking met Werkkracht, Premium Health Club en Menzis een aangepast COOL programma aanbieden. Ben je geïnteresseerd om een GLI aan te gaan bieden, wil je mensen doorverwijzen of zelf deelnemen aan een GLI? Neem gerust contact op met mij.

Contactgegevens
Buurtsportcoach Manon Bouwman