Sport- en beweegdelegatie uit Caribisch Nederland doet inspiratie op in Ede

Een grote delegatie uit Caribisch Nederland – buurtsportcoaches, vakleerkrachten bewegingsonderwijs, jongerenwerkers en beheerders – is voor een werkbezoek in Nederland. Vandaag brachten ze een bezoek aan Ede om ge├»nspireerd te worden door medewerkers van Sportservice Ede en het Athletic Skills Model (ASM). In de ochtend maakten ze kennis met PlayceX achter Zwembad de Peppel, in de middag vertelden vakgenoten van Sportservice Ede hoe zij sport en bewegen voor iedereen bereikbaar maken en zorgen voor een optimaal sportklimaat.

De delegatie is hier om te ervaren en te leren hoe sport en bewegen in Nederland is georganiseerd. Naast Ede is de delegatie veel te gast bij Sportcentrum Papendal en hebben de leden een rondleiding gehad over het terrein van de KNVB-campus in Zeist.

Het hele programma staat in het teken van een levenlang bewegen, sport als middel voor een gezonde leefstijl en de methoden die toegepast worden om dat te bereiken. Op PlayceX maakten zij kennis met de tien grondvormen van bewegen en hoe die bij een ASM-training worden toegepast. In de middag kregen zij uitleg van een vakleerkracht bewegingsonderwijs van Sportservice Ede hoe met het project SAM in de gymles, maar ook daarbuiten, aandacht wordt gegeven aan de brede motorische ontwikkeling van kinderen en het belang daarvan. Om dat levenlang bewegen te benadrukken werd daarna ingegaan op seniorensport en het blijven werken aan gezondheid, vitaliteit en conditie.

Naast het sporten en bewegen zelf kwam ook het onderhoud van sportvelden en het beheer van accommodaties aan de orde. Alle aspecten zijn van belang voor een optimaal sportklimaat.

De delegatie blijft nog in Nederland tot zaterdag. Het is de bedoeling dat de kennis en ervaring die is opgedaan, op Caribisch Nederland wordt toegepast.