Lekker in je vel

Lekker in je vel is de Edese invulling van de landelijk JOGG-aanpak. Wij – Sportservice De Vallei en Malkander – willen dat de Edese jeugd gezond is! We inspireren jou en je ouders op het gebied van bewegen, gezonde voeding en gedrag. Met als resultaat: een gezonde leefstijl, je zit lekker in het vel en doet mee!

Groente en fruit campagne - ik eet elke dag groente en fruit

Inleiding

Vanaf oktober t/m december 2022 loopt de groente- en fruit campagne. Tijdens deze campagne organiseren we allerlei activiteiten waarbij we kinderen en ouders willen stimuleren om groente- en fruit te eten en daar aandacht aan te besteden.

Aanbod

Voor scholen, kinderopvang, zorgorganisaties, ouders etc. hebben we een aantal leuke hulpmiddelen verzamelt die zij kunnen gebruiken om aandacht te geven aan het eten van groente- en fruit.

Yes, het gratis online lesportaal van Chef! met o.a. lessen van Smaaklessen en EU Schoolfruit.
Test hier hoe gezond jou school is!

Kom ook lekker in beweging en doe mee deze leuke beweegspelletjes met als thema groente- en fruit.

We proberen overal in Wageningen zoveel mogelijk de poster en boodschap “ik eet elke dag groente- en fruit” te verspreiden. Weet jij nog een goede plek waar veel mensen komen? Laat het ons weten of download de poster, print uit en hang op!

Iedere dag groente en fruit eten omdat

  • Het heel gezond is
  • Het heel lekker is
  • Groente en fruit bevatten weinig calorieën
  • Groente en fruit bevatten veel voedingsvezels
  • Groente en fruit verlaagt de kans op hartziekten
  • Groente en fruit geeft een lager risico op diabetes
  • Groente en fruit zorgen voor een vol gevoel
  • Groente en fruit leveren veel vitamines en mineralen

Vragen of meer informatie:
Mocht u nog vragen en/of suggesties hebben dan horen we dat graag.

Manon Bouwman
Regisseur Lekker in je Vel!
06 – 83 91 05 65
manon.bouwman@sportservicedevallei.nl

Gerrie Kelderman
Regisseur Lekker in je Vel!
06 – 23 89 46 82
gkelderman@malkander-ede.nl

Buitenspeel campagne - Ik speel elke dag buiten!

Ook tijdens de komende zomeractiviteiten binnen de gemeente Ede wordt veel aandacht besteedt aan ‘Lekker in je vel’, de Edese invulling van de landelijke JOGG-aanpak (Jongeren Op Gezond Gewicht), waarin Sportservice De Vallei en Malkander samen optrekken om de Edese jeugd gezond te laten opgroeien.

Vanaf 1 juli is de campagne ‘Ik speel elke dag buiten!’ gestart. In de maanden juli, augustus en september worden allerlei acties georganiseerd om buitenspelen te stimuleren bij kinderen, jongeren en hun ouders. De campagne maakt onderdeel uit van het project ‘Lekker in je vel. Jeugd en ouders worden geïnspireerd op het gebied van bewegen, gezonde voeding en gedrag met als doel een gezonde leefstijl, je zit lekker in het vel en doet mee! Vier keer per jaar wordt een ander thema belicht; Vanaf 1 oktober start ‘Ik eet elke dag groente en fruit’.

Doe ook mee en zit ‘Lekker in je vel’!

Aanbod
Voor scholen, kinderopvang, zorgorganisaties, ouders, eigenlijk voor iedereen, hebben we een leuke hulpmiddelen verzamelt die je kunt gebruiken om nog meer te bewegen.

Sportbieb SAM is een opbergruimte voor sportmateriaal waar kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar sport- en spelmateriaal kunnen lenen. In Gemeente Ede zijn meerdere Sportbieb locaties; in de wijk Essenburg, in Wekerom, Harskamp en Ederveen.

Kijk hier voor meer informatie!

Op Facebook en Instagram posten wij regelmatig een gave buitenspeel-tip, houd onze social media in de gaten! Op ons YouTube kanaal vind je filmpjes waarin onze buurtsportcoaches verschillende spelletjes laten zien die je buiten kan doen.

Bij diverse speeltuin in Ede vind je een SAM Click&Play QR-code. Scan de code en je ziet leuke video’s met voorbeelden van oefeningen en  spelletjes die je in de speeltuin kunt spelen.

Doe ook mee met de Daily Mile: elke dag minimaal een mile per dag buiten wandelen of rennen. Vooral leuk voor scholen en de kinderopvang! Je kunt nu ook tijdens het wandelen aan de bingo meedoen. Verkeersborden, (huis)nummers of woorden die beginnen met een bepaalde letter. Download of print de bingo en vink alles wat je tijdens je wandeling tegenkomt af. Hoe makkelijk en leuk is dat!

Voor meer informatie over de campagne ‘Ik speel elke dag buiten’ of het project Lekker in je Vel, stuur een mail naar Gerrie Kelderman, gkelderman@malkander-ede.nl of Manon Bouwman, manon.bouwman@sportservicedevallei.nl

Spelletjes om buiten te spelen

Hieronder vind je een paar leuke spelletjes die je samen met vriendjes of vriendinnetjes altijd kunt spelen.

Reus, reus hoe laat is het?
Je kiest één reus uit en staat op 15meter van de andere kinderen. De kinderen staan op lijn en vragen aan de Reus. ‘’Reus, reus hoe laat is het? Als de Reus zegt 2 uur. Dan zetten alle kinderen 2 passen in de richting van de Reus. Vervolgens vragen de kinderen weer ‘’Reus, reus hoe laat is het? En de Reus geeft weer antwoord. De kinderen blijven dit herhalen tot de Reus zegt het is etenstijd. De kinderen moeten zo snel mogelijk terug naar de startlijn want de Reus probeert jullie te tikken. Lukt het de Reus om iemand te tikken dan wordt hij/zij de nieuwe reus.

Minimaal 3 kinderen

Schipper mag ik overvaren?
Je zorgt voor een speelveld met startlijn en eindlijn. In het midden daarvan staat een schipper. De kinderen op de startlijn zingen ‘’Schipper mag ik overvaren ja of nee? Als de schipper zegt Ja. Dan vragen de kinderen Hoe? Dan kan de schipper zeggen door op handen en voeten naar de overkant te lopen. De schipper moet op dezelfde manier bewegen en iemand proberen te tikken. Lukt het de schipper dan wordt degene die getikt is de nieuwe schipper.

Minimaal 3 kinderen

Fortnite tag
Je speelt dit op een speelveld. 1 kind is de Skull Trooper (tikker) en hij probeert met een Grenade (trefbal) de andere kinderen af te gooien. Indien je bent geraakt dan bevries je en kan een andere speler je bevrijden door in spiegelbeeld beide dezelfde Fortnite dans uit te voeren. Je mag zelf kiezen, welk dansje het wordt. Dit doe je dan beide voor 3 sec en daarmee is de bevroren fortnite speler weer vrij. Speel dit spel een aantal minuten en wissel dan steeds naar een nieuwe Skull Trooper.

Minimaal 5 kinderen

Gratis activiteiten van Malkander en Sportservice, speciaal voor jou

Malkander en Sportservice De Vallei organiseren diverse gratis activiteiten, speciaal voor jou. Om jou Lekkerder in je Vel! te laten zitten.  Hieronder vind je een overzicht. Je hoeft je niet aan te melden, je kunt gewoon komen.

Malkander

Dinsdag Meideninloop (14+) Wiekslag, Ede 19.00 – 21.00
Woensdag MOP Wekerom (v.a. 10 jaar) Kulturhus, Wekerom 14.30 – 16.30
Studiecentrum (vanaf groep 6) Ericahorst, Ede 16.00 – 17.30
Studiecentrum (vanaf klas 1 tot eindexamen) Ericahorst, Ede 18.30 – 20.00
Inloop Zandlaan (12+) Zandlaan, Ede 18.30 – 20.00
JOP Harskamp (10+) Dorpshuis De Spil, Harskamp 19.00 – 23.00
Donderdag Inloop Zandlaan (12+) Zandlaan, Ede 14.00 – 17.00
L.E.G.W.O.R.K. (6 t/m 13 jaar) Mariëndaal, Ede 15.00 – 17.00
Beautyavond meiden (1e en 2e klas) Wiekslag, Ede 19.00 – 21.00
Inloop Proosdij boerderij (14+) Proosdij boerderij, Ede 19.00 – 21.00
Vrijdag MOP Otterlo (10+) Sportlaan 1, Otterlo 19.00 – 21.00
Inloop Zandlaan (12+) Zandlaan, Ede 19.00 – 21.00
JOP Harskamp (10+) Dorpshuis De Spil, Harskamp 19.00 – 23.00

Sportservice

Dinsdag Sportbieb SAM Wekerom Achter School met de bijbel, Wekerom 15.00/td>
Krajicek meiden Essenburg, Ede 16.00/td>
Woensdag Krajicek jongens Essenburg, Ede 13.00/td>
Sportbieb SAM Essenburg Essenburg, Ede 14.00
Sport en spel Huygenspark (4 t/m 13) Huygenspark, Ede 15.00
Zaalvoetbal (14 t/m 18) Van der Knaaphal, Ede 17.00
Donderdag L.E.G.W.O.R.K. (6 t/m 13 jaar) Mariëndaal, Ede 15.00
Vrijdag Street League (12-18 jaar) Van der Hagenstraat, Ede 16.15
Street League (12-18 jaar) St. Hubertus, Ede 16.15
Street League (12-14 jaar) Essenburg, Ede 17.15
Street League (15-17 jaar) Essenburg, Ede 19.00

Samen voor een gezonde omgeving!

Samenwerken met het onderwijs en de kinderopvang

In samenwerking met het onderwijs- en kinderopvanglocaties kijken we waar we scholen kunnen helpen om bijvoorbeeld meer beweegmomenten in te voeren op de dag. Of hoe we het drinken van water en het eten van groente en fruit op scholen kunnen bevorderen.

Gezonde sportkantines

Sportaanbieders die een steentje willen bijdragen door een gezondere sportomgeving voor de jeugd streven naar een gezonde(re) sportkantine door gezondere of volledig gezonde producten in hun assortiment op te nemen. Sportaanbieders kunnen hiervoor gratis advies en ondersteuning inwinnen via Lekker in je vel. Lekker in je vel schakelt hiervoor teamfit in.

Betrokkenheid bedrijven en lokale ondernemers

Samenwerken met bedrijven en lokale ondernemers zorgt ervoor dat het belang van gezond opgroeien breder wordt gedragen in de maatschappij. Vandaar dat we hier de komende periode extra in investeren. Door het beschikbaar stellen van hun kennis en/of financiële middelen wordt de invloed vergroot.

Meer informatie? Vraag JOGG-regisseur Manon Bouwman